Kurumsal

Kasım 2010 Mesajı

Sayın Üyemiz

23-24 Ekim 2010’da TÜRMOB’un  20’inci Olağan Genel Kurulu’nu  yaptık. TÜRMOB,  yerel meslek örgütlerimizin ulusal düzeyde gücünün birleştiği bir oluşumdur. Dayanışma ve işbirliğinin sağlanması için omuz omuza verildiği; muhasebe meslek mensuplarının haklarının korunarak savunulduğu, yeni iş olanakları yaratılarak ulusal katma değerden hak ettikleri payı arttırmak için elinden gelen olanca çabanın gösterildiği merkezimizdir. Durmadan yorulmadan dile getirdiğimiz; Muhasebe Mali Müşavirler Odalarının hiç kimsenin arka bahçesi olmayacağı, günlük siyasete bulaşmayacağı yönündeki tutumumuz TÜRMOB için de geçerlidir. Gerek tek bir Oda olarak, gerek TÜRMOB düzeyinde temel amacımız, meslek mensupları ve meslek sorunlarımızın belirlenip çözüm yollarının bulunmasıdır. Bunu için günlük siyasetle doğrudan ilişkimiz olamaz. Ancak görüşlerimizi bir mesleğe bağlı olarak dile getirmek, ülke sorunlarına çözüm yolları için raporlar hazırlamak, bunların yanında vergide ve iş yaşamında gündemi belirlemek ise “sivil bir oluşum" olarak topluma karşı görevlerimiz arasındadır.

Şimdi size TÜRMOB Genel Kurulu’nda yaptığım; Türkiye’de ekonomik durumun fotoğrafı gösteren konuşmamdan birkaç alıntı vermek istiyorum.

Ne yazık ki, ekonomik göstergeler hiç iç açıcı değil. Kriz, bazı kesimler için bitse de işinden çıkarılanlar, yeni işsizler için sürüyor. 2010’un Temmuz’unda işsiz sayısı hala 2 milyon 782 bin. Umudunu yitirmiş, mevsimlik ve esnek çalışanları eklediğimizde işsiz sayısı 5 milyon 804 bine kadar çıkarken işsizlik oranı da yüzde 20,5’i görüyor. Hane halkının borç yükü ise artmış görünüyor. Yaklaşık 2 milyon kişi bankalara borçlarını zamanında ödeyemediği için takipte. Sanayi istihdamı 2010 birinci çeyreğinde yüzde 11 geriledi, işçi başına ücretler de yüzde 11 azaldı. Bu yılın ilk yarısı itibariyle tarımda büyüme ise yıllık yüzde 0,6’da kaldı.

Daha çok rakam vermek mümkün. Ancak önemli olan başta da söylediğimiz gibi, meslek örgütlerimizin ülke çıkarları düşünülerek hazırladığı projelerin sözlerin ciddiye alınması ve beklenen yasaların bir an önce yaşama geçirilmesidir.

Hepinize saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Yahya Arıkan
Başkan

 

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.