Kurumsal

Temmuz 2015

Değerli meslektaşlar;
 
Diğer iş kollarında olduğu gibi yaz aylarının gelmesiyle birlikte gerçekleştirilen tatiller, bir dinlenme dönemi olarak da adlandırılabiliniyor. Kimilerine göre gerçekte tatil, bir 'kafa boşaltması' değil. Onlara göre yoğun ve zorunlu çalışma temposunu değişik ilgi alanlarıyla dağıtmaktan geçtiği de aşikâr. Bu düşünce kişiden kişiye değişiyor.
 
Gelin görün ki, aynı durum mali müşavirler için söz konusu değil.  
 
1 Temmuz 2015 Çarşamba günü Mali Tatilimiz başlıyor. Ancak, 2007 yılı itibariyle yürürlüğe giren Mali Tatil, her yıl 1 Temmuz- 20 Temmuz tarihleri arasında 20 gün olarak öngörülürken beyanname ve bildirimlerle ilgili bazı işlemlerin ay sonuna kadar verilecek olması sebebiyle müşavirler için kâbusa dönüyor.


Muhasebe ve diğer mali işlerle uğraşanların çoğu, 21 Temmuz'da dahi işe başlanılması durumunda verilen süre içerisinde işlemleri yetiştirmenin mümkün olmayacağını biliyor. Bu sebeple kanunda öngörülen Mali Tatil, fiilen aslında gerçekleştirilemiyor. 
 
Mali idare, yıllardır tatil dönemine denk gelen ve mali müşavirleri zor duruma sokan bu ikilemi çözme konusunda ısrarcı değil. Ortaklaşa uzlaşı sağlandığı takdirde, Temmuz ayı içinde verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süreleri tatilin bittiği tarihten itibaren en az 20 gün uzatılarak çözülebilinir. Ayrıca;  Katma Değer Vergisi, Emlak Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi gibi vergiler hakkında istenmekte olan sürekli bildirimlerden dolayı çalışma alanı bu tarz işlemler gerektiren bir firmanın mali müşaviri Mali Tatil yapamamaktadır. 
 
Mesleği her türlü zorluğa ve yoğun bir çalışma temposuna rağmen yürüten mali müşavirler için artık huzurlu bir çalışma hayatının yaratılması şarttır. Temennimiz, Türkiye'yi ekonomik anlamda ayakta tutan mali işlerle uğraşanlar için en azından bir aylık süre zarfında 'hesaptan' uzakta bir tatil öngörülmesidir. 
      
Sevgili Üyemiz;
 
"Bir Ses De Sen Ver" kampanyamız tüm hızıyla sürüyor. 75 Odamızın desteklediği ve çatı örgütümüz TÜRMOB'un muhatap alınarak son dakika uygulamalarından vazgeçilmesi gerekliliği ve angaryalara son verilmesi çağrımızı hep bir ağızdan dile getirmeye devam ediyoruz. Özellikle de mesleğimizin geleceği genç meslektaşlarımızın, sorunun ciddiyetini ve ana hatlarını kavramaları çok önemli. Çünkü yarınlara umutlu bakabilmemizin teminatı bu mücadelelerden geçmektedir.
 
İSMMMO, üyelerine resmi web sayfası www.ismmmo.org.tr üzerinden mevzuat bilgileri ve değişiklikleri, güncel mesleki bilgileri, oda ile ilgili çalışmaları, eğitimlerle ilgili bilgileri vb. birçok konu hakkında yapılması gerekenleri duyurma işlemini sürdürüyor. En önemlisi de yaşantımızın ayrılmaz parçası durumuna gelen akıllı telefonların işlevselliğini kullanarak hayata geçirdiğimiz 'İSMMMO Cep' uygulamamızla artık üyelerimize ulaşmak daha kolay hale geliyor.  
 
Mali Tatil ayımızda tüm üyelerimizin 'Şeker Bayramı'nı kutluyor, sağlık ve mutluluk dolu güzellikler yaşamalarını diliyorum.
 
Sevgi ve saygılarımla.
 
 
Dr. Yahya Arıkan
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.